top of page

Kitesurf Nedir? Nasıl çıktık bu yola?


Eveet kitesurf ile ilgili bir şeyler olsun burada dedik ve yola çıktıkJ bana sürekli gelen sorulara belki cevap olur buraya yazacaklarım. Kitesurf nasıl bir spor, hangi kasa en çok ihtiyacımız var, nerelerde öğrenilir, ücretleri nasıl, hemen kite almalı mıyım, bu okulların iletişimlerine ulaşabilir miyim? Gittiğim yerlerde yapılacaklara dair öneriler, nerede kalayım, hepsine bir yanıt olsun istedim :)


Yavaş yavaş yazacağım :)


Öncelikle kitesurf bir denge sporu. Vucüt ağırlığı, uçurtmanın büyüklüğü ve rüzgarın hızıyla orantılı olarak tercih edilen malzemeyle birlikte aslında vücut koordinasyonunu iyi bir şekilde yönetmeyi sağlayan bir spor. Çünkü ayağında bir board (kayak), beline takılı bir trapez (harness), trapeze bağlı bir uçurtma ile suya çıkıyorsun. Bunların hepsini kontrol edip rüzgârın üstünde salınma sporu aslında :)


Nasıl oluyor bu salınma, evet kolay değil. Öncelikle extreme bir spor ve güvenlik önlemlerini tam öğrenmeden suya çıkmak yasak. Yani, öyle arkadaşın yaparken bir turda ben bineyim YOK!. Gerçekten tehlikeli, ama kendini kurtarmayı öğrenene kadar. Sonra her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş zaten. Suya çıktığında üzerindeki malzemeler konforun ve güvenliğin için tasarlanmış.

Şimdi şöyle oluyor bu işler, en uygun kitesurf merkezi (yani kite spotu) bulunup ilk önce bilgi alıp tanışmak gerekiyor. Genelde 6-8 arası değişen başlangıç ders paketleriyle bu işe başlanıyor, maliyeti 2.000-3.000 TL arası değişiyor (okula, spota ve eur kuruna göre). Derslerin ilk 2si karada geçiyor. 1.si rüzgar bilgisi, kite’ı tuttuğumuz saat noktaları, kite’ı kurma, toplama, taşıma özelinde geçiyor. 2. Ders ise training kite dediğimiz mini kara antreman kite’ıyla karada biraz uçurtmayı uçurmayla geçiyor. 3. Ve 4. Derslerde ise uçurtmayı beline bağlayıp, uçurtmanın gücünü suda denemeye başlıyoruz. Uçurtmayla 8’ler çizip, body drag yöntemiyle suyun üstünden sürüklenmeceJ benim öğrenci arkadaşlarımın en sevdiği kısım bu 8 çizmeceler :)

Sonra geldi mi sıra board denemelerine. Hadi bakalım en zor kısımda sıraJ Korkutmayım ama burda biraz zaman harcamak gerekiyor, işin temeli burada oturuyor denilebilir. Ama başarılı olunmazsa da hemen vazgeçilmemesi gereken aşama burası. Şimdi denge kurma zamanııı! Evet burda elinde kite ayağına boardu takmaya çalışıyorsun, o arada kite ı tek elle tutayım derken uçurtmanın yönünü bozuyorsun o seni sağa sola çekiştirdikçe o board ayağa bir türlü girmiyor falan :)


Bu arada iyi ki eğitmenimiz yanımızda ki bizi tutuyor boardu giymeye yardım ediyor. Baordu giydik bir şekilde tamam, ee bundan sonra nasıl kalkıcam ben bunun üzerine? Şimdi kite’ı tutarken ilk derste öğrendiğimiz saat noktalarına geri dönüyoruz. Kite 12 (yani en tepedeyken) gücünün en az olduğu ve en güvenli durduğu yerde. Bunu bir anda sağda 2 yönü ya da solda 10 yönüne hızlıca batırıp boardun üstüne çıkıp, aynı anda da uçurtmayı yeniden 12ye alıp, sonra tekrar 11 ya da 1 yönüne geri getirmemiz gerekiyor. Evet anlatınca amanın ben bunun hepsini aynı anda nasıl yapıcam diye düşünebilir, evet ilk anda hepsi bir arada olmuyor, yavaş yavaş önce 10 ya da 2 yönüne alıp üstüne çıkmaya çalışıyoruz. Sonrasında yavaş yavaş uçurtma hakimiyeti güçlendikçe bu oturuyor, bu arada boardun da rüzgar altına bakması bu işi çözmeyi hızlandırıyor. Bir anda baordu rüzgar üstüne döndürürsek de düşmeler artıyor. Sonuç olarak 6-8 saatin sonunda baordun üstüne çıkılmış, birkaç metre sağa ya da sola gidilmiş olunuyor.


Bundan sonra araba kullanmak gibi, kilometre işi. Önemli not: uçurtmanın gücünü azaltmak için barı bırakmak gerekiyor, bu da ilk derslerde eğitmenlerden bol bol duyacağınız kelime. Bir eğitmen arkadaşım, hızla giden arabanın tamponuna tutunur musun yoksa bırakır mısın diye bir örnek vermişti, bence bara yapışıldığı zaman bu hep akla gelmeli.

Barı bırakmazsak olacaklar için video burada:


Herkese güvenli kitesurf sessionları diliyorum :)

36 görüntüleme0 yorum
bottom of page